Eigenschappen van katoen

eigenschappen-katoen-artikel
eigenschappen-katoen-artikel2

Eigenschappen van katoen

Katoen is de meest gebruikte grondstof voor de productie van textiel en staat bekend als een fijne stof voor in de zomer.

De pluizen van de katoenplant leveren een perfecte basis voor gesponnen draden waar doorgaans zacht en luchtdoorlatend textiel van wordt gemaakt. Een geweldige stof dus voor de laatste zomermode. En katoenen stoffen kunnen voor nog veel meer gebruikt worden! Katoenen stoffen zijn bekende stoffen voor in de babykamer, als stretchstof of voor patchwork en quilting.

Katoen eigenschappen

Katoen stof beschikt over verschillende kenmerkende eigenschappen die katoen tot een veel gebruikte stof maken:

  • Katoen is resistent
  • Katoen is huidvriendelijk
  • Katoen is kreukgevoelig
  • Katoen kan goed vocht opnemen
  • Katoen is gemakkelijk te verven

Katoen kwaliteiten

Katoenen stoffen zijn zeer stevige stoffen door de innerlijke structuur van katoen stof. Bij het spinnen scharniert de kurkentrekker achtige structuur in elkaar en zo blijft het uiteindelijke katoen goed vastzitten. Katoenen stoffen zijn daardoor bestand tegen zowel mechanische als chemische invloeden van buitenaf. Katoen is een stof die niet snel slijtageplekken zal vertonen. Ook vertoont katoen stof een hoge treksterkte. Door de structuur kan deze prachtige stof goed vocht opnemen en is zij bestand tegen warmte. Bij katoenen stoffen treedt er pas vergeling op bij een temperatuur van 160°C. Katoenen stoffen zijn gemakkelijk te reinigen en te kleuren, zodat deze stof werkelijk overal voor gebruikt kan worden. Dat noemen wij nog eens een stof met kwaliteiten.